‘Janssen’ Covid-19 vakcīnas saņēmējiem rekomendē otro poti

Imunizācijas valsts padome (IVP) cilvēkiem, kuri vakcināciju pret Covid-19 pabeiguši ar vienas devas “Janssen” Covid-19 vakcīnu, labai individuālās aizsardzības nodrošināšanai iesaka saņemt balstvakcinācijas devu, portālu “Delfi” informēja IVP.

Balstvakcinācija ieteikta 8–12 nedēļas pēc pirmās devas vai vēlāk, un tā veicama ar mRNS tehnoloģijas Covid-19 vakcīnu, taču kā alternatīva pieļaujama arī tā pati “Janssen” Covid-19 vakcīna.

Savukārt tiem, kam pirms vai pēc “Janssen” ir bijusi pierādīta Covid-19 infekcija, otra vakcīnas deva nav nepieciešama, norādījusi IVP.

“Gan pasaulē, gan Latvijā kļūst redzams, ka pilna vakcinācija ar “Janssen” Covid-19 vakcīnu, kas sastāv tikai no vienas vakcīnas devas, nodrošina zemāku efektivitāti jeb aizsardzību pret delta varianta izraisītu simptomātisku Covid-19 un nepieciešamību tās dēļ hospitalizēt, nekā to nodrošina divas devas mRNS vai otras vīrusu vektoru vakcīnas “Vaxzevria” divu devu kurss,” skaidro IVP priekšsēdētāja profesore Dace Zavadska.

Tāpēc IVP rekomendē tiem cilvēkiem, neatkarīgi no vecuma, kas vakcināciju pret Covid-19 pabeiguši ar vienas devas “Janssen” Covid-19 vakcīnu, labai individuālās aizsardzības nodrošināšanai saņemt balstvakcinācijas devu.

IVP, izvērtējot jaunākos datus, ir noteikusi rekomendācijas arī bērnu un jauniešu vakcinācijai pret Covid-19 – to ieteicams veikt ar “Comirnaty” vakcīnu.

IVP ir sekojusi līdzi gan Skandināvijas valstu (FI, NO, DK, SE) ziņojumiem, gan Kanādas, ASV datiem, kā arī uzklausījusi EZA drošības pārskatu par miokardītu sastopamību pēc vakcinācijas ar mRNS vakcīnām, lai pieņemtu rekomendāciju.

Kā norāda Zavadska, EZA reģistrētā “Moderna” ražotā vakcīna pret Covid-19 uzrāda augstāku imunogenitāti jeb imūnās sistēmas atbildi, kas šai vecuma grupai varētu būt saistāma ar augstāku risku attīstīties mRNS vakcīnu identificētajai blaknei – miokardītam un perikardītam.

Šī ir pagaidu rekomendācija, un, tiklīdz būs zināma jauna un plašāka informācija, šī rekomendācija var tikt mainīta vai precizēta.

Jau vēstīts, ka divās dienās potēšanās procesu sākušo iedzīvotāju īpatsvars pieaudzis pa procentpunktu, sasniedzot 52%, liecina Nacionālā veselības dienesta (NVD) dati.