Valsts tuvākajos gados plāno iegādāties sešus helikopterus

Aizsardzības ministrija (AM) un Valsts robežsardze (VRS) tuvākajos gados plāno iegādāties sešus helikopterus, ar kuriem būs iespējams arī dzēst ugunsgrēkus, noskaidroja aģentūra LETA.

AM skaidroja, ka mēneša laikā tiks pieņemts lēmums par četru helikopteru iepirkumu. Pēc lēmuma pieņemšanas ministrija atklāšot pirkuma summu.

Plānots, ka līgumu par piegādēm noslēgs jau šogad, bet pirmā piegāde paredzēta 2021.gadā. Jaunajiem helikopteriem būs meklēšanas un glābšanas, medicīniskās evakuācijas, kā arī ugunsgrēka dzēšanas funkcijas, norādīja ministrijā.

Pašlaik Gaisa spēkos ir četri lietoti “Mi-17” helikopteri un divi “Mi-2” helikopteri. Tāpat aģentūras LETA arhīvs liecina, ka 2012.gada nogalē noslēdzās iepirkums par 1990.gadā ražota helikoptera “Mi-17” kapitālo remontu. Toreiz remonta līguma summa bija 1 210 000 eiro.

Savukārt Valsts robežsardzē skaidroja, ka 2017.gada decembrī noslēgtā līguma ar kompāniju “Leonardo S.p.a.” realizācijas rezultātā VRS nodrošinās helikopteru parka atjaunošanu, aizstājot divus “Agusta Bell 206B” helikopterus, kuri ražoti 1974. un 1980.gadā, ar diviem viendzinēja vieglās klases helikopteriem.

Atbilstoši līgumam paredzēts apmācīt helikoptera pilotus, aviācijas inženiertehnisko personālu un 2019.gadā piegādāt divus jaunus helikopterus “AW 119 Kx”, kas kopumā izmaksās 12 482 718 eiro ar pievienotās vērtības nodokli, norādīja VRS.

Jaunie robežsardzes helikopteri būs sertificēti lidojumiem jebkurā diennakts laikā. Paredzētais aprīkojums ļaus izmantot helikopterus meklēšanas, glābšanas, personāla transportēšanas un ugunsdzēsības operācijās, proti, tie spēs nodrošināt ugunsgrēku dzēšanas un glābšanas darbu izlūkošanu no gaisa, ka arī nelielu ugunsgrēka platību dzēšanu, izmantojot VRS rīcībā jau esošo aprīkojumu. Ar šiem lidaparātiem varēs veikt arī cietušo personu evakuāciju.

Jau ziņots, ka Valdgales pagastā purva un meža ugunsgrēka dzēšanā tiek izmantoti pašlaik NBS rīcībā esošie helikopteri. Tāpat izmantots Lietuvas bruņoto spēku helikopters un Baltkrievijas helikopters.